• Betrokken
  • Deskundig
  • Persoonlijk

Natuurlijk werken, de Biofiele kantooromgeving

Het is onze inherente menselijke band met de natuur

Ondanks alle tijd die we dagelijks tussen vier wanden doorbrengen, voelen wij instinctief de nabijheid tot de natuur en onze sterke binding met haar. Biofiele kantoorvormgeving
biedt een nieuwe mogelijkheid om de natuur in door mensen gemaakte ruimtes te integreren, met de aantoonbare voordelen voor psychisch welzijn, lichamelijke gezondheid, productiviteit en de binding van medewerkers.

 

 

Het idee van biofilie vindt zijn oorsprong in het begrip van de menselijke evolutie, waarbij we ons in de loop van meer dan 99% van de geschiedenis van onze soort in een biologisch adaptieve respons hebben ontwikkeld in natuurlijke, niet-kunstmatige of door de mens gecreëerde krachten”. In onze materialistische maatschappij hebben wij mensen de slechte gewoonte ontwikkeld om meer te consumeren dan de aarde ons biedt, terwijl we ons steeds vaker in omgeving bevinden die letterlijk onnatuurlijk is. Het begrip biofilie dat oorspronkelijk door Eric Fromm is bedacht en toegepast werd in de vakgebieden psychologie en biologie, werd al snel gebruikt in andere disciplines. Met name in vakgebieden die gerelateerd waren aan het creëren van ruimten en omgevingen, zoals architectuur en binnenarchitectuur.

 

Wij ervaren de wereld met onze zintuigen – met name door zien, aanraken, ruiken, horen en proeven. De basis van het biofiele ontwerp is zijn vermogen om deze zintuigen te gebruiken om onbewuste behoeften te bevredigen en een verbinding tot stand te brengen op lichamelijk en emotioneel niveau. Het natuurlijke systeem neemt een aantal van de steeds terugkerende aspecten over, zoals onvoorspelbaarheid, of een gevoel van bescherming of gevaar. Om het effect van de biofiele principes in het kantoor te kunnen beoordelen, is het mogelijk de 14 voorbeelden te kruisen met de “vier C’s” – concentratie, communicatie, coöperatie en contemplatie (ontspanning, bezinning). Afhankelijk van de fysiologische, psychologische en cognitieve effecten is te herkennen welk element nuttig of relevant is om mensen bij hun activiteiten optimaal te ondersteunen.

 

Biofilie en biofiel ontwerp zijn nieuwe manieren om het belang van onze relatie met de natuur te herkennen en aan te geven waarom wij ons moeten zien als een deel van de natuurlijke omgeving en we ook niet van haar verschillen. Alleen op die manier kunnen we werkplekken creëren die het psychologische en fysiologische welzijn van de medewerkers respecteren. Een uitgangspunt dat een veerkrachtigere, flexibele en gezonde omgeving garandeert, met voordelen en effecten voor de cognitieve vaardigheden, het geluk en de productiviteit van de mensen. Het is ook een manier om meer respect voor onze planeet te tonen. Dit artikel is gepubliceerd in Sedus Insights;

 

Laat je adviseren door onze specialisten en ontdek de mogelijkheden rondom een Biofiele kantooromgeving. Neem direct contact op via 023-531 39 52 of stuur een e-mail naar info@perlakantoor.nl.

Even voorstellen

Mijn naam is Niels Hink en werk nu 14 jaar als interieurontwerper bij Perla Kantoorinrichting. Ik geef advies, ontwerp en begeleid opdrachtgevers bij het tot stand komen van hun interieurproject. Wij weten wat verlichting, meubilair, materialen en kleuren kunnen doen voor je interieur. Onze kennis over inrichten delen wij graag met je! Heb je vragen, twijfel niet. Ik vind het leuk om je te spreken over mijn vak.

Je kunt mij bellen op nummer 023-5313952 of mailen naar niels@perlakantoor.nl

Niels Hink
Interieur ontwerper bij Perla Kantoorinrichting